blogok

PISA felmérés vs demográfia

Hangos a sajtó a PISA felmérések eredményeitől. A számok nem szépek, de úgy érzem, eltúlozzák a mértékét, és az okokat illetően az egyik legfontosabbat messze kihagyják: ez pedig a demográfiai átalakulás, a "halmozottan hátrányos helyzetű" emberek növekvő aránya, ami érthető módon a fiatalabb (és ezért iskolaköteles) korosztályban még szembetűnőbb.

A magyar nép a pusztulás felé - és akarja.

"- Merrefelé halad Magyarország.
- Magyarország a pusztulás felé halad, nagyon erősen, mondhatnám, hogy gyorsuló tempóban ...tudni illik nálunk ezt nem is veszik komolyan, nem törődnek vele, nem is veszik komolyan, nem csak a politika, meg a tudomány, de nem törődik vele a közönség se, általában a közvélemény se törődik vele. Azt hiszik, hogy ez csak tényleg olyan maszlag, hogy néhány hülye író belekábult ebbe, hogy elkezdett ezzel foglalkozni, de hát ez nem komoly dolog, eddig is volt ilyen, eddig is túléltük. Olyan ostoba, mérhetetlenül ostoba a közgondolkodás erről, hogy évről évre olyan arányban vénülünk és azt hiszik az emberek, hogy ennek semmiféle következménye nincs."

Csalóka látszat

Írta: Gérard-Francois Dumont

Mennyi sületlen közhelyet állítanak a nevedben, demográfia ...

„A születések száma szerte a világon fékezhetetlenül megugrott.” Ellenkezőleg, a születések száma évtizedek óta mindenhol csökken, az úgynevezett „demográfiai átmenet” hatására; így nevezik azt az időszakot, amikor egy népesség korábban magas születési és halálozási rátája lecsökken.

Tartalom átvétel