Immár 10 millió alatt! - De kit érdekel?

Kiss Géza, Fülep Lajos, Hídvégi János, Kodolányi János, Illyés Gyula nyomdokaiban járva, az idén januárban elhunyt Fekete Gyula, író, szociográfus, negyvennégy éven át "kongatta a vészharangot". Mindhiába.

http://www.youtube.com/watch?v=k3WPlDXGIk8

http://www.youtube.com/watch?v=HLEA5A396c8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=44f7M3XZKeY&feature=related

Idézetek a Magyar Hírlap, 2010. július. 10-i számából.

"Megtudtuk, népességünk jelenleg tízmillió-hétezer fő, ám ebbe beletartozik a mintegy 170-180 ezer bevándorló is. Tehát a magyar származású állampolgárok száma már a kritikus tízmillió alá csökkent, s a becslések és a fennálló tendenciák alapján 2050-re nyolc és fél millióra apadhat. Mint mondta, a folyamat elkerülhetetlen és megállíthatatlan, legfeljebb csupán enyhíthető és mérsékelhető: népességünk elöregedett korstruktúrája determinálja a fogyást. Hangsúlyozta azonban, hogy pontos adatokat csak a 2011-es népszámlálás után kaphatunk majd."

Tehát immár a KSH elnöknője mondta ki, amit bő tíz évvel ezelőtt még csak a demográfusok egyike másika (Valkovics Emil, Kováts Zoltán, Szabó A. Ferenc): "A magyar népesség elfogyási folyamata irreverzibilis."

A hír természetesen ugyanolyan visszhangtalan maradt, mint amikor az ország természetes szaporodása (megelőző, egyértelmű előjelek után) fogyásba ment át. Volt, aki azt javasolta nekem, hogy használjuk ki a népesedési mélyrepülésünkkel kapcsolatos figyelem felkeltésére azt, amikor az ország lélekszáma tízmillió alá süllyed. Én erre azt válaszoltam, hogy a lélekszám tízmillió alá csökkenése éppúgy nem fog kiváltani semmiféle cselekvésbe torkolló riadalmat, ahogy a többi megelőző vészjel sem váltott ki.

Egy másik hír is napvilágot látott a népességfogyással kapcsolatban és a jelentősége nem kisebb a Vukovich Gabriella által elmondottaknál. Spéder Zsolt a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének (NKI) igazgatója egy minapi interjúban voltaképpen elismerte azt, amit korábban a KSH-nál cáfoltak, jelesül, hogy a bevándorlási többlet, (amivel jó egy évtized óta kozmetikázzák a hazai adatokat) nagy valószínűséggel nem olyan magas. Magyarán a vándorlási többlet nem annyi, mint gondolták, tehát az nem javított annyit a hazai demográfiai adatokon, mint ahogy korábban feltételezték. Még egy kicsit várunk és estleg az is kiderül, hogy többen mentek el tőlünk, mint ahányan jöttek, vagyis, hogy a bevándorlás nemhogy többlettel járt, hanem mínuszt eredményezett. 2012 első negyedévében, tehát miután a 2011 évi népszámlálás adatait feldolgozzák, valószínűleg meg fogjuk tudni, hogy a tízmilliós "lélktani határt" már régen, még 2010 előtt átléptük. Visszafelé. Ám ha meg is tudjuk - Kit fog ez érdekelni?

Majoros István